De bouw is één van de sectoren met de meeste en zwaarste arbeidsongevallen. Bouwplaatsen zijn van nature ook voortdurend in verandering waardoor de risico’s steeds veranderen.
Als veiligheidscoördinator zien wij er bij Wijzer op toe dat de preventieprincipes op jouw bouwproject worden toegepast door alle tussenkomende partijen. We coördineren deze samenwerking met als doel een veilig bouwwerk én een veilige uitvoering.
De prijs voor veiligheidscoördinatie is afhankelijk van de grootte, duur en complexiteit van het project. Bezorg bij jouw prijsaanvraag dus zeker de plannen, maar ook een kleine verduidelijking wat er precies staat te gebeuren en hoe lang de werken zouden duren.
In de ontwerpfase zal hij het bouwplan en de uitvoeringsmethoden screenen op risicovolle elementen en deze aan bouwteam communiceren via het veiligheids- en gezondheidsplan. In dat ‘VGP’ staan ook alle te nemen preventiemaatregelen. In de uitvoeringsfase (verwezenlijking) voert hij werfbezoeken uit om na te gaan of alle maatregelen gerespecteerd worden.
Neen. Elke aannemer heeft op zich de plicht te zorgen voor de orde, veiligheid en gezondheid op de werkplek. Hij heeft de plicht zijn eigen risico’s te analyseren en de preventiebeginselen te hanteren. Een veiligheidscoördinator zorgt er in principe enkel voor dat de preventiemaatregelen gecoördineerd worden.
De wetgeving schrijft voor dat deze moet worden aangesteld bij iedere bouwplaats waar vermoedelijk 2 of meerdere aannemers gelijktijdig of na elkaar zullen werken. Dit is dus op de meeste werven van toepassing.
Na de werken wordt een postinterventiedossier opgesteld. Zie dit als een paspoort van uw bouwwerk dat alle nuttige informatie bevat om latere interventies eenvoudiger en veiliger te maken. Bij eventuele verkoop zal de notaris hiernaar vragen.